Jul/ Kager

Vanillekranse

Vanillekranse

Ved godt jeg har sagt det før om andre jule småkager, at det er en af mine ynglings, men vanillekranse er FAVORITTEN… Dette her er en gammel slidt opskrift der lå i skuffen.

Portionen rækker til ca. 90 stk

500 g mel

250 g sukker

375 g koldt smør

125 g mandler

korn fra 1 stang vanille

3 æggeblommer

Bland mel og sukker (gem en skefuld sukker) og tilsæt smør, smuldr det. Jeg bruger som sædvanlig min røremaskine, så det tager ingen tid.

Mandlerne smuttes og finhakkes. Et tip til at smutte mandler, kom den ønskede mængde i en skål og hæld kogende vand over så det dækker. Lad dem stå et par minutter, hæld dem op i en si og hæld koldt vand over. Kom dem i skålen og hæld kogende vand over igen og lad dem stå et par minutter. Hæld vandet fra og vupti…. nu er de nemme at smutte.

Jeg hakkede mine mandler i en lille minihakker.

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud med en kniv, kom en skefuld sukker på brættet og fordel vanillekorn i sukker. Så bliver vanillekornene lettere fordelt i dejen.

Tilsæt de hakkede mandler og vanillesukker og rør/ælt det i dejen.

Tilsæt 3 æggeblommer og saml dejen. Igen bruger jeg min dejlige lille Rosti dims til at skille blommer og hvider.

Dejen hviler koldt til næste dag.

Hvis du bruger røremaskinen til at lave kransene, så skal dejen varme lidt op så den er til at få igennem kødhakkeren. OG jeg vil ikke anbefale at skære den hårde dej igennem med en lille skarp kniv… der kan godt ske det at hånden smutter og man får snittet et langt stykke på den ene hånd fra spidsen af kniven… Pyyyh der var jeg vist lidt drama queen der, blev både svimmel og fik kvalme, så måtte lige hen og ligge ned før Klaus kunne give mig plaster på.

Kør dejen igennem røremaskinen med vanillekranse dimsen (ved ikke lige hvad man kalder den…) Og til det kan man bare ikke kun være en person, der er brug for hjælp når der både skal kommes dej i oppefra, og man skal tage imod det der kommer ud af hakkeren. Form kransene og bag dem ca. 10-12 minutter ved 175 grader.

Har man ikke nogen røremaskine eller en gammeldags kødhakker, så kan de selvfølgelig bare trilles og laves til kranse uden riller… Hvis, så skal dejen være kold, så er det nemmere at trille den. Måtte nemlig lige køle resten af dejen fra kødhakkeren ned inden jeg fik trillet dem. Man kan også vælge at bruge en sprøjtepose med en stjernetyl, hvis man har mange muskler… jeg ville lave de sidste med sprøjtepose, men endte med at smide dejen ud i arrigskab…

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply