Desserter/ Kager

Gammeldags æblekage

Gammeldags æblekage

Vi har et gammelt æbletræ stående i haven med 2 eller 3 forskellige sorter på, og den ene sort er lækre store madæbler. Og hvert år giver træet masser af æbler, på trods af at den ene store gren (som bærer alle madæblerne) næsten er hul. Så vi trykker tomler og er glade efter hver storm som grenen klarer…

Vi har lige holdt fødselsdag for en af drengene, og han elsker gammeldags æblekage, så det skal han selvfølgelig have. Og det passer altid med at det er den første omgang æblekage, da æblerne er modne på det tidspunkt.

Da jeg var igang kom jeg til at tænke på da jeg var barn, vi havde et ældre ægtepar som nabo, og jeg ønskede mig altid gammeldags æblekage fra Johanne til min fødselsdag. Og det fik jeg selvfølgelig. Jeg har fødselsdag i december og kan huske at min mor derudover lavede lagkage med creme, bananer og clementiner… det må jeg vist hellere også lave engang.

Jeg fik selvfølgelig ikke vejet æblerne inden jeg gik igang… men der var ca en 1/2 spand, og da de var skrællet og skåret i mindre stykker var en gryde på 5 liter 3/4 fyldt.

Æblekageraspen havde jeg lavet et par dage inden pga. mangel på tid på selve dagen, den kan nemlig holde sig et godt stykke tid i en lufttæt beholder. Jeg lavede en ekstra stor portion, så der er til flere kager. Men man kan sagtens bruge købt æblekagerasp, makroner, eller en blanding af de to dele. Det kommer an på i hvor god tid inden æblekagen skal spises, at den bliver lagt sammen. Hvis man bruger hjemmelavet æblekagerasp, så skal den ligges sammen mindst 5 timer inden den skal spises, da man ellers risikerer at knække et par tænder…

Hvis du kun vil lave æblekagerasp til én æblekage, så kan du nøjes med en halv portion i forhold til hvad der står i opskriften.

Normalvis ville jeg bruge korn fra en vanillestang og så lidt mere sukker, men der var nogen som havde glemt at købe vanillestænger. Så nu har jeg prøvet at bestille en stak på nettet, så lageret er fyldt op inden juletid… det kan jo hurtigt komme.

Jeg lavede det i en stor skål til kaffebordet, men det er også lækkert at lave gammeldags æblekage i små glas og servere dem som dessert.

Æblegrøden er også egnet til frysning, så bare lav en kæmpe portion og frys det ned du ikke skal bruge.

Gammeldags æblekage

Af Berit Personer: 8-10

Ingredienser

  • 1/2 spand madæbler
  • lidt vand
  • 4 tsk vanillesukker
  • 2 spsk sukker
  • Æblekagerasp:
  • 3 dl rasp
  • 3 dl rørsukker
  • Pynt:
  • 5 dl piskefløde

Fremgangsmåde

1

Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker, lig dem i vand mens du skræller resten.

2

Hæld vandet fra æblerne og kom dem i en 5 liters gryde, hvor bunden lige er dækket af vand.

3

Og så er det bare at finde tålmodigheden frem og lade dem stå at simre indtil de er blevet til mos. Jeg tror mine koger på svag varme i 1-2 timer, og så rører jeg bare lidt rundt indimellem. Det kan selvfølgelig gøres hurtigere, men jeg synes der er lidt hygge over at grøden står og simrer på komfuret i lang tid og jeg lige går forbi engang imellem og rører rundt.

4

Tilsæt vanillesukker og sukker og smag æblegrøden til. Jeg kan godt lide at den er lidt syrlig, når der kommer den søde rasp og fløde på.

5

Så skal grøden køles af indtil æblekagen skal ligges sammen.

6

Til æblekageraspen der blandes rasp og rørsukker og kommes på en pande ved høj varme.

7

Når sukkeret begynder at smelte, så skal der skrues ned på middel varme.

8

Og så skal man bare være tålmodig og stå og røre godt rundt i raspen indtil det er blevet dejlig lysebrunt og alt sukker er smeltet.

9

Og ja... det har en meget hårdt konsistens, men det bliver blødt op når det blandes med æblemosen.

10

Når det hele er kølet af, så er æblekagen klar til at blive lagt sammen.

11

Start med et lag æblemos, så æblekagerasp, indtil du har 3 lag æblemos og 2 lag æblekagerasp.

12

Så skal den bare stå at hvile i mindst 5 timer i køleskabet.

13

Når det er tid til servering piskes fløden og kommes øverst, og så er det bare at guffe...

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply