Klaus har et par gange nævnt om ikke der manglede en opskrift på fastelavnsboller på bloggen. Så jeg forstår selvfølgelig en pæn hentydning. Og eftersom jeg mest er til gammeldags fastelavnsboller, så blev det til sådan nogen.
I denne weekend er der ingen planer, så der var god tid til at få bagt og hygget. Få inspiration til flere lækre kager her.
Jeg har lavet dem med 2 slags fyld så der var noget til enhver smag. Problemet er bare, at jeg er til begge slags, ellers måske en lille smule mere til dem med creme i… det er så svært og vælge!
Halvdelen af fastelavnsbollerne er med en marcipanremonce og mørk chokolade og den anden halvdel med vanillecreme.
Altså de smager bedst samme dag, men kan sagtens spises i et par dage. Man kan også sagtens komme dem i fryseren.
Portionen gav 18 gammeldags fastelavnsboller.
Gammeldags fastelavnsboller
Ingredients
- Dejen:
- 50 g gær
- 1,5 dl mælk
- 2 spsk sukker
- ½ tsk kardemomme
- ½ tsk salt
- Kornene fra ½ vanillestang
- 2 æg
- 160 g blødt smør
- ca. 500 g hvedemel
- Vanillecreme:
- 1 æg
- 2 spsk sukker
- 2 dl mælk
- 1½ spsk hvedemel
- Kornene fra ½ vanillestang
- Marcipanremonce:
- 75 g marcipan
- 75 g blødt smør
- 75 g sukker
- ½ tsk vanillepulver
- 50 g mørk chokolade
- Pynt:
- 50 g mørk chokolade
- 1 spsk smør
- Derudover 1 æg til pensling
Instructions
Dejen:
Start med at lun mælken og opløs gæren deri, tilsæt sukker, vanillekorn fra vanillestangen, kardemomme, salt og æg og rør det sammen.
Tilsæt smør og derefter melet lidt af gangen og ælt det sammen til dejen er dejlig glat og smidig. Jeg valgte at bruge min røremaskine, så det var jo dejlig let.
Dæk skålen med plastik (en 8 liters frysepose som er klippet op) og lade dejen hæve lunt i en times tid.
Fyldet:
Start med vanillecremen.
Kom alle ingredienserne i en lille gryde og bring det til kogepunktet mens du pisker i det.
Koges i 5 minutters tid ved jævn varme, samtidig med at du pisker i det.
Kom cremen op i en skål og kom film over skålen og helt ned til cremen og lad den køle af i køleskabet.
Rør af og til rundt i cremen så den er klar til dejen er færdig med at hæve.
Til marcipanremoncen rives marcipanen groft og røres sammen med det bløde smør, sukker og vanillepulver. Jeg valgte at røre det sammen med elpiskeren med dejkroge.
Chokoladen hakket groft.
Når dejen er hævet færdig, så rulles den ud så den er ca. 30x60 cm, skær den i firkanter der er 10x10 cm. Selvom de ikke helt bliver kvadratiske... så går det ganske udmærket alligevel.
På de 9 af dem kommes en klat vanillecreme på, og på resten fordeles marcipanremoncen og den hakkede chokolade kommes ovenpå.
Tag fat i de 4 hjørner og saml dem og kom bollen op i hånden ligesom en snebold.
Lad bollen dreje rundt indtil dejen har samlet sig og der ikke er nogen huller hvor fyldet kan komme ud.
Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve en halv times tid under plastik.
Pensles med æg og bages i 14 minutter ved 200 grader.
Afkøles på en rist.
Pynt:
Hak chokoladen groft og kom den i en gryde sammen med smørret, og lad det smelte og fordel derefter på fastelavnsbollerne.
Notes
Hvis du har en thermomixer så kan cremen laves der, tilsæt alle ingredienser og kør den i 7 minutter ved 90 grader på omvendt rotation ved hastighed 3.
Hvis du ikke vil gå glip af en opskrift:
Du kan følge mig på facebook, der ligger jeg altid op når der kommer nyt på bloggen, så går du ikke glip af en opskrift. Du kan finde mig lige her.
Jeg er også på instagram under profilen beritsunivers, det ville være hyggeligt hvis du også fulgte med der. Det kunne være skønt hvis du bruger @beritsunivers hvis du har lavet en af mine opskrifter og lagt et billede på instagram.
Du er mere end velkommen til at kommentere på mine opslag, både med spørgsmål og erfaringer hvis du har lavet en af mine opskrifter.
No Comments